Wat mij vaak opvalt in een aantal fotografiegroepen op Facebook, is dat er mensen zijn die reageren op een geplaatste foto en dan de foto meteen compleet tot in de puntjes afbreken. Er wordt, naar mijn idee, te weinig gekeken naar het niveau van de persoon achter de foto. Het jammere hiervan is dat een beginnende fotograaf soms flink ontmoedigd kan worden, terwijl die persoon misschien wel heel leuk foto’s kan (leren) maken.

Daarbij zijn er vele simpele tips, die je al kan leren toepassen als je met je smartphone gaat fotograferen en als je dan overstapt op een compact camera of groter, dan heb je die basisdingen alvast in de vingers. Ik wil graag een paar van deze tips met je delen, en ik zou het leuk vinden als je wat van je foto’s in mijn community plaatst op mijn Facebookpagina (link vind je hier). Dan zal ik proberen om je wat positieve feedback te geven, waar je mee verder kan.

Als je gaat fotograferen en je hebt er geen ervaring mee, ga dan niet (als je met een camera fotografeert) meteen met al die moeilijke termen aan de slag. Laat de camera eerst gewoon op automatische stand staan, daar is namelijk niets mis mee. Later, als je je meer verdiept in de fotografie, kun je de andere standen gaan gebruiken. Dan leer je ook meer controle te krijgen. Later zal ik wat dieper ingaan op de standen die je vind op bijvoorbeeld een compact camera.

📸 Koop niet meteen de grootste en duurste camera die er is. Je kan prima beginnen met je smartphone of je compact camera.

📸 Let als eerste eens op je compositie. Of je nu een foto maakt van een landschap, dier of een portret maakt van je beste vriend of vriendin, kijk eerst eens goed naar de compositie van de foto. Eén van de eerste dingen die je in de gaten houdt bij een landschapsfoto, is of je horizon recht is. Probeer dan ook lijnen te vinden die de kijker meeneemt de foto in.

In de bovenstaande foto heb ik het modderpad gebruikt om de kijker mee te nemen de foto in, dan zie je ook de rechte horizon.

📸 Als je een foto maakt van je vriend of vriendin, of van je hond, dan hoeft je onderwerp ook niet altijd in het midden te staan. Het is ook leuk om wat meer van de omgeving te laten zien en je onderwerp aan de zijkant te plaatsen. Hiervoor kun je ‘de regel van derden’ gebruiken. Je deelt je foto denkbeeldig in 9 vlakken en zorg dat je onderwerp op één van de lijnen gezet wordt, dan maak je een fijner kijkbeeld.

Uiteraard staat het je vrij in de fotografie om van deze regel af te wijken, als je daar maar bewust voor kiest en daar je doel mee bereikt. Als je dat denkbeeldig toevoegen van lijnen lastig vind, kun je ook op je camera (of smartphone) je raster aanzetten als hulpmiddel.

Ik heb in de bovenstaande foto de hond op de linker (fictieve) lijn gezet van de 9 vlakken en haar bewust ‘groter’ laten lijken als de berg erachter.

Hier kun je zien hoe het raster eruit ziet, wat je kunt gebruiken om de regel van derden te kunnen toepassen.

📸 Als laatste en belangrijkste tip wil ik meegeven, heb plezier in wat je doet. Als je plezier hebt en je het leuk vind wat je doet, dan ga je vanzelf dingen uitproberen en krijg hele leuke resultaten. Experimenteren, uitproberen en dan uitvinden wat je mooi vind en wat niet, daar leer je het meeste van. Ga lekker met je hond of partner op pad, zoek een mooi plekje bij het water of in het bos en probeer wat dingen uit. Dan zie je vanzelf wat werkt en wat niet. Ik zou het heel leuk vinden op jullie experimenten terug te zien in mijn Facebook community (link vind je hier), zo kun je ook van elkaar leren.

Veel succes met deze tips!!