Als je een compact camera hebt, zul je het vast al gezien hebben, al die plaatjes op de knop of in het menu. In de vorm van een berg, een bloemetje of iets wat op een portret lijkt. Waarom heb je deze standen en waarom zijn ze handig? Als je nog niet zo handig bent met al die instellingen op je camera, dan heeft de moderne camera (gelukkig) ook wat standen om je hierbij te helpen. Zonder dat je al die ingewikkelde kennis nodig hebt..

Vaak zijn er meerdere symbolen beschikbaar, welke en hoeveel je er hebt, hangt sterk van je camera af, de één is uitgebreider dan de andere. De basis symbolen zijn een groen vierkantje, dat is de vol-automatische stand en de P-stand. Dat is hetzelfde als de vol-automatische stand, maar daar zal je flitser niet zelf uitklappen en kun je eventueel zelf iets aanpassen in de instellingen, als je dat zou willen.

Verder zal ik een aantal veelvoorkomende symbolen laten zien en bespreken, zodat je deze makkelijker kan gebruiken, als je net een klein stapje verder wilt, dan de volautomatische stand.

Macro” (Bloemetje)

Het bloemetje zul je vrij vaak tegenkomen, dit is het macro symbool. De camera gebruikt dan de meest logische instellingen (waar jij je dus niet in hoeft te verdiepen😄) voor een macro foto. De definitie van een macro foto is een foto van een onderwerp wat 1 op 1 in beeld gebracht kan worden, een bloem, een bij, een vlinder, maar dit kan ook een foto van de punt van je ballpoint zijn, het is zo creatief als je zelf wilt.

In de basis maak je dus een foto van een heel klein onderwerp, wat je van heel dichtbij in beeld brengt. Hou er wel rekening mee, dat de ‘standaard’ lens op je camera niet altijd even geschikt is om echt super dichtbij te komen als je dat zou kunnen met een professionele camera en speciale macro lens. Maar dat is ook niet wat je wilt… anders had je wel een professionele camera gekocht 😉.

“Berg”(Berg met wolk)

Dit symbool is om te gebruiken als je een landschapsfoto wilt gaan maken. De camera past dan de instellingen aan, die geschikt zijn voor een landschap, bijvoorbeeld het diafragma voor meer scherpte. Ook past de camera de kleurkeuze aan, omdat je vaak met grote contrasten te maken krijgt (denk aan lucht en landschap als donker en licht). Dus dit is niet persé bedoeld om in de bergen te gebruiken, maar als je in Nederland een mooi landschap wilt fotograferen, waar je lucht en voorgrond hebt, dan is dit een prima stand om uit te proberen.

“Rennend poppetje” (Sporter)

Dit symbool staat voor snel bewegende onderwerpen, dus rennende personen (bijv. kinderen) of sport. Iets wat snel beweegt, vereist een snelle sluitertijd en dat is precies wat de camera dan als eerste zal kiezen. De camera zal hier ook kiezen voor een andere type scherpstel methode, zodat het onderwerp altijd scherp in beeld is. Dus bij uitstek geschikt voor sporten als voetbal, race auto’s of in het dagelijks leven, spelende kinderen of dieren.

“Portret” (Hoofd)

Dit symbool kun je gebruiken als je bij daglicht een portret wilt maken van iemand. Als je een dier of mens hebt, die stil gaat zitten/staan en poseren, dan is dit de stand die het meest geschikt is. Hier zal de camera namelijk kiezen voor een andere diafragma, waar je een scherp onderwerp hebt en een beetje wazige achtergrond, zodat je onderwerp mooi uit de foto komt. Let er wel op, dat je niet te ver weg van je onderwerp gaat staan en dat de ogen scherp worden, dat is het eerste waar men naar kijkt namelijk.

Dit zijn de meest voorkomende standen op een camera, je hebt er meer, zoals voor voedsel of een avond portret, waarbij de camera weer de meest geschikte instellingen zal kiezen. De camera is wel altijd afhankelijk van de omgevingsfactoren (zoals het aanwezige licht, tegenlicht of juist niet) hierbij zal het dus niet altijd het beste (of gewenste) resultaat geven. Maar het is wel leuk om hier mee uit te proberen wat het beste werkt. Daarbij is het een kwestie van smaak, wat je zelf het mooiste vindt natuurlijk.

Als je echt volledige controle over een foto wil hebben, dan zit er niets anders op dan of een goede cursus fotografie te volgen en veel te oefenen of een fotograaf in te huren met goede kennis van fotograferen. Maar gelukkig hoef je voor de meeste foto’s geen moeilijke toeren uit te halen en kun je met deze standen al heel veel bereiken!